Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Studie Gupta: het bedrijfsmodel van zorgverzekeraars

Onderzoeksbureau Gupta Strategists heeft, in opdracht van Autoriteit Consument en Markt  (ACM), onderzocht hoe het bedrijfsmodel van zorgverzekeraars eruit ziet. Bovendien onderzocht zij welke rol wet- en regelgeving en politieke en maatschappelijke druk hierin speelt.

Veel wet- en regelgeving

Gupta Strategists constateert dat er veel wet- en regelgeving is op de zorgverzekeringsmarkt die het onderscheidend vermogen van zorgverzekeraars beperkt. Daarmee worden hun mogelijkheden om onderling te concurreren beperkt. Het gaat voor de basisverzekering bijvoorbeeld om:

  • de acceptatieplicht
  • het risicovereveningsysteem
  • de zorgplicht
  • solvabiliteitseisen en
  • regels over de inhoud van het basispakket
Voor de aanvullende verzekering stellen wet- en regelgeving weinig grenzen aan de mogelijkheid om te concurreren. Echter, politieke en maatschappelijke druk op zorgverzekeraars beperkt ook hier steeds meer het onderscheidend vermogen.

…maar ook ruimte om te onderscheiden

Gupta constateert ook dat de resterende mogelijkheden voor onderscheid en concurrentie binnen het huidige kader van wet- en regelgeving, momenteel niet helemaal worden benut.

 
 

Documenten

Studie Gupta: het bedrijfsmodel van zorgverzekeraars (PDF - 1.23 MB)