Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechtbank Rotterdam over netneutraliteit

Een apart tarief rekenen voor diensten op het internet (tariefdifferentiatie) is in strijd met netneutraliteit. Dat bevestigt de rechtbank Rotterdam in een beroepszaak die Vodafone had aangespannen tegen een besluit van ACM uit januari 2015. De rechter volgt de analyse van ACM en houdt ook de boete van 200.000 euro die ACM aan Vodafone had opgelegd volledig in stand.

Waar gaat de zaak over?

Vodafone bood abonnementen aan waarbij klanten met hun mobiele telefoon naar de betaalzender HBO konden kijken zonder dat zij de data hiervoor betaalden. Op die manier stuurde Vodafone haar klanten in wat zij op internet doen. En dat mag niet volgens de regels van netneutraliteit.

Wat houdt netneutraliteit in?

Aanbieders van internet mogen van de wet geen keuzes van consumenten beïnvloeden. Niet door blokkades van diensten, maar ook niet door verschillende tarieven te hanteren. Het idee achter netneutraliteit is immers dat alle data tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven moeten worden. In Nederland is netneutraliteit verplicht.

Lees hier de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam in deze zaak

Vodafone heeft geen hoger beroep ingesteld.