Kruimelpad

Boetes KPN en Vodafone voor overtreden regels netneutraliteit

ACM legt boetes op aan KPN (250.000 euro) en Vodafone (200.000 euro) voor het overtreden van de regels voor netneutraliteit. In Nederland is netneutraliteit verplicht. Netneutraliteit betekent dat aanbieders van internet de toegang tot inhoud of applicaties (app’s) niet mogen blokkeren. Naast het verbod op blokkeren mogen aanbieders van internet geen verschillende tarieven rekenen voor het gebruik van diensten en toepassingen op het internet. Dit draagt bij aan een open internet. Een open internet is belangrijk om informatie vrij te kunnen verspreiden en om de keuze op internet te vergroten.

KPN blokkeerde op haar gratis WIFI-hotspots diverse diensten, waaronder sommige manieren van internetbellen. Daardoor konden consumenten niet van deze diensten gebruik maken. Het is voor aanbieders van internet verboden om te bepalen wat hun klanten op internet wel en niet kunnen doen.

Vodafone bood abonnementen aan waarbij klanten via een app naar de betaalzender HBO konden kijken zonder dat de daarvoor gebruikte data in rekening werden gebracht. Op die manier stuurde Vodafone haar klanten in wat zij op internet deden en ook dat is niet toegestaan. De wetgeving vereist dat aanbieders van internet niet met blokkades of tarieven de keuzes van consumenten beïnvloeden.

Henk Don, bestuurslid van ACM: “Internetaanbieders mogen niet voor consumenten bepalen wat zij doen op internet en zij mogen daar ook niet in sturen. Alle data moeten tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden. Dat is het idee achter netneutraliteit en dat is wat wij nu handhaven. Zo voorkomt ACM dat de consument uiteindelijk minder keuzevrijheid heeft op internet.”

Meer informatie over netneutraliteit op de website van ACM

Meer informatie over netneutraliteit voor consumenten