Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak CBb over waarde extra-hoge-druk-gasnetten Zebra en Enexis

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) heeft de beroepen die Zebra Gasnetwerk B.V. en Enexis B.V. hadden ingediend tegen de besluiten van ACM van 14 februari 2014 ongegrond verklaard. In deze besluiten had ACM de waarderingsmethode van de extra-hoge-druknetten van Zebra N.V. en Enexis B.V. vastgelegd.

Achtergrond en procedure

Vanaf de derde reguleringsperiode (2008-2010) worden ook de door regionale netbeheerders beheerde gastransportnetten met een extra hoog drukniveau gereguleerd. Voorafgaand hieraan moest ACM de waarde van deze netten bepalen (de gestandaardiseerde activawaarde genaamd).

De waarderingsmethode en de uiteindelijke hoogte van de waarden waren voor Zebra en Enexis aanleiding om in bezwaar en beroep te gaan. Op 27 maart 2013 deed het CBb uitspraak. Hun beroep slaagde, omdat ACM haar besluit onvoldoende had gemotiveerd (ECLI:NL:CBB:2013:BZ7812). ACM heeft op 14 februari 2014 opnieuw beslist op de bezwaren van Zebra en Enexis.

In de nieuwe besluiten heeft ACM de waarderingsmethode heroverwogen. Dit leidde tot de conclusie dat de waarde van de netten aan het begin van de regulering per 2008 (wederom) moest worden bepaald door de volgende methode: de historische netto investeringen voorafgaand aan de regulering lineair af te schrijven door gebruikmaking van de door de netbeheerders zelf gehanteerde afschrijvingstermijnen.

Deze methode sloot volgens ACM het beste aan bij de uitgangspunten van objectiviteit, redelijkheid en vergelijkbaarheid (waarbij dit laatste uitgangspunt naar de mening van ACM in dit geval minder zwaar moest meewegen). Tegen dit besluit stelden Zebra en Enexis opnieuw beroep in.

Beroepsgronden

Zebra en Enexis betoogden dat de gekozen methode juist niet objectief en niet redelijk was. Daarnaast stelde zij dat ACM ten onrechte het uitgangspunt van vergelijkbaarheid minder had meegewogen. 

Uitspraak van het CBb

Het CBb heeft op 3 april 2015 de beroepen ongegrond verklaard. Daarmee staan de waardes van de extra-hoge-druknetten van Zebra en Enexis voor nu vast. 

Meer in deze zaak