Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nader onderzoek nodig naar concentratie GGZ-instellingen Parnassia en Antes

Twee instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), de Parnassia Groep en Stichting Antes, mogen nog niet samengaan. Als de partijen verder willen gaan met de concentratie, moeten ze een vergunning aanvragen bij ACM. In deze tweede fase zal ACM onder andere beoordelen of er door de concentratie verbeteringen voor de zorg en patiënten te verwachten zijn.

ACM constateert op dit moment dat door de concentratie er weinig keuzemogelijkheden overblijven op het gebied van psychologische en psychiatrische dienstverlening in Rotterdam en omstreken. Parnassia en Antes vinden dat de concentratie voordelen oplevert voor patiënten met een ernstige psychische aandoening.

Na de concentratie groot deel van de psychiatrische zorg bij één partij

De combinatie van Parnassia en Antes zou na de concentratie dominant zijn in de specialistische geestelijke gezondheidszorg in de regio Rotterdam-Rijnmond. Daar valt bijvoorbeeld de langdurige psychiatrische zorg onder. Voor deze zorg, bijvoorbeeld een opname in een psychiatrisch ziekenhuis, blijven maar weinig andere spelers over. Voor niet-klinische specialistische zorg, zoals afspraken met een psychiater, blijven als alternatief alleen vele kleine spelers over.

Ook in de forensische psychiatrie voor gedetineerden blijft er na de concentratie mogelijk maar één grote instelling over. Op het gebied van verslavingszorg valt wellicht een belangrijke potentiële concurrent weg.

Daarnaast twijfelt ACM of zorgverzekeraars voldoende tegenwicht kunnen bieden tegen een speler met zo’n grote omvang. De dominantie van de combinatie van Parnassia en Antes kan ertoe leiden dat zorgverzekeraars geen keuze meer hebben waar ze de zorg inkopen voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.