Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Goedkeuring hoogte verliesfactor NorNed

Netverliezen

Op de onderzeese kabel tussen Nederland en Noorwegen (de NorNed-kabel) treden als gevolg van de lengte, 580 km, en de omzetting van wissel- naar gelijkstroom aanzienlijke netverliezen op. Op vol vermogen van 700 MW bedragen deze netverliezen ongeveer 28 MW. Het merendeel van deze verliezen zijn het gevolg van commerciële transporten. Tot nu toe kochten de Nederlandse en Noorse transmissienetbeheerders, respectievelijk TenneT TSO B.V. en Statnett B.V., de netverliezen gezamenlijk in. De kosten onttrekken zij aan de veilingopbrengsten.

Veilingopbrengsten

Deze veilingopbrengsten ontstaan doordat de prijs van elektriciteit in het ene land hoger is dan in het andere land. In het land met de hoge prijs ontstaat een vraag naar elektriciteit uit het land met de lage prijs. Wanneer de vraag groter is dan de capaciteit van de kabel, zal deze capaciteit geveild worden. De inkomsten, het geveilde volume vermenigvuldigd met het prijsverschil, zijn de zogenoemde veilingopbrengsten.

Verliesfactor

De veiling houdt geen rekening met het optreden van netverliezen. Dit betekent dat het kan voorkomen dat de kabel in bedrijf is, maar dat tegenover de kosten voor netverliezen geen inkomsten staan. Volgens de Netcode Elektriciteit mogen transmissienetbeheerders sinds deze zomer wel rekening houden met de verliezen. Hiervoor moesten zij nog wel met een percentage – de zo genoemde verliesfactor - komen die de marginale kosten van de netverliezen benaderd. ACM beschouwt dit percentage als onderdeel van de congestiebeheersprocedures. Conform de wet- en regelgeving moesten de transmissienetbeheerders met een voorstel voor dit percentage komen, dat de beide nationale toezichthouders moeten goedkeuren. Het voorstel van 3,2% van de transmissienetbeheerders keurt ACM met dit besluit goed.

Kan ik in beroep gaan tegen het besluit van ACM?

Als u belanghebbende bent, dan kunt u in bezwaar gaan bij ACM. ACM moet uw bezwaarschrift binnen zes weken nadat het besluit bekendgemaakt is, hebben ontvangen.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook