Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM beboet producenten natuurazijn voor kartelafspraken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt aan twee producenten van natuurazijn, Kühne en Burg, boetes op voor het maken van kartelafspraken. Burg krijgt een boete van 1,8 miljoen euro. Kühne ontloopt een boete van 4,6 miljoen euro omdat zij deze afspraken bij ACM heeft gemeld en vergaand heeft meegewerkt aan het onderzoek. De boetes zijn met 10% verlaagd omdat Kühne en Burg de overtreding hebben erkend. De overtreding duurde van 2001 tot in 2012.

Natuurazijn is een product dat door fabrikanten wordt verwerkt in diverse consumentenproducten zoals sauzen, salades en augurken. Kühne en Burg maakten afspraken over offertes voor meerdere klanten die dit soort voedingsmiddelen maken. Ook wisselden ze prijs- en volumegegevens uit.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM: “Doordat deze twee producenten van natuurazijn kartelafspraken maakten over de offertes voor een aantal klanten, werd er niet geconcurreerd tussen de bedrijven. Dit is een kartel dat zeer ernstig is. Daarom leggen we ook stevige boetes op.”

Boetes medewerkers

In deze zaak heeft ACM ook boetes opgelegd aan bij Burg werkzame personen die betrokken waren bij de kartelafspraken. Het ging in deze zaak om personen die leiding gaven aan de afspraken. Deze personen waren op verschillende niveaus werkzaam in de organisatie. Deze twee medewerkers van Burg krijgen boetes van 16.000 euro en 54.000 euro. Vanuit Kühne gaven drie personen leiding aan de kartelafspraken. Zij hebben evenals Kühne een boetevrijstelling gekregen.  Deze drie medewerkers ontlopen een boete variërend van 22.500 tot 135.000 euro.