Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM geeft ruimte aan afspraken in telecomsector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het positief dat KPN afspraken heeft gemaakt met Tele2, Online en Vodafone over toegang tot het netwerk van KPN. Dit geeft voor langere tijd zekerheid in de telecomsector en dat is goed voor investeringen in telecomnetwerken. ACM bepaalt dat concurrenten toegang moeten kunnen krijgen tot het netwerk van KPN en heeft marktpartijen nu voor het eerst de ruimte gegeven om die toegang zelf te regelen.

Henk Don, bestuurslid ACM: “Deze afspraken zorgen ervoor dat KPN kan blijven investeren in verbeteringen van zijn netwerk. Ook concurrenten die het KPN-netwerk gebruiken kunnen hierdoor snellere, betere en goedkopere telecomdiensten aan consumenten en bedrijven bieden. Dat leidt tot meer concurrentie in de Nederlandse telecomsector.”

Afspraken telecomaanbieders

KPN is het eens geworden met Tele2, Online en Vodafone over hoe zij de komende jaren toegang krijgen tot het kopernetwerk van KPN zonder dat de nieuwe technieken van KPN storing veroorzaken bij de klanten van Tele2, Online en Vodafone. Met de nieuwe dienst ‘VULA’ kunnen telecomaanbieders tegen lagere tarieven toegang krijgen tot het kopernetwerk van KPN en zelf blijven bepalen welke internetsnelheden en televisiediensten zij aan hun klanten bieden. Daardoor kunnen zij beter concurreren met KPN en kabelaanbieders. Tele2 heeft nu een overeenkomst met KPN voor toegang via VULA. Ook Online en Vodafone hebben een overeenkomst met KPN voor toegang tot het netwerk, maar hebben nog niet besloten om ook gebruik te maken van de nieuwe VULA-dienst.

Achtergrond

KPN wil de komende jaren zijn kopernetwerk verder verbeteren met nieuwe technieken. Daarmee kan KPN bijvoorbeeld hogere internetsnelheden en betere kwaliteit televisie aan zijn klanten bieden. Een nadeel van het gebruik van deze nieuwe technieken is dat dit in een deel van Nederland de telecomdiensten van klanten van Tele2 en Online zou verstoren. KPN mag van ACM alleen zijn netwerk verbeteren en nieuwe technieken toepassen als KPN ervoor zorgt dat de klanten van concurrenten daar geen last van hebben. KPN heeft daarom de afgelopen maanden - binnen de door ACM in het marktanalysebesluit vastgestelde verplichtingen - met concurrenten onderhandeld over een andere manier van toegang tot zijn kopernetwerk die ervoor zorgt dat deze problemen niet ontstaan.