Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Europese toezichthouders akkoord met gezamenlijk balanceren elektriciteit

Europese toezichthouders verenigd in de Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) geven groen licht voor de Europese netcode balancering. Daarmee zal de Europese Commissie met wetteksten moeten komen. In Nederland houdt de Autoriteit Consument & Markt toezicht.

Nieuwe regels

Met de nieuwe regels voor balanceren hoeven voortaan minder maatregelen genomen te worden in eigen land om het evenwicht op het elektriciteitsnet in stand te houden omdat andere landen nu ook kunnen bijdragen. Maatregelen die hierbij genomen worden zijn bijvoorbeeld het verhogen of verlagen van de productie van elektriciteit door centrales of verlagen van het gebruik van elektriciteit door de industrie. In Nederland wordt balanceren al langer door de markt uitgevoerd. Met dit nieuwe systeem is minder inzet nodig omdat eerst naar de direct beschikbare overschotten in andere landen wordt gekeken voordat we in eigen land in actie hoeven komen.

Europese energiemarkt

ACM ziet de wetswijziging voor balanceren als het laatste deel van de elektriciteitsmarkt dat nog niet Europees geïntegreerd is. De toezichthouder hoopt dat het voltooien van de interne Europese energiemarkt hiermee in een stroomversnelling komt.

Meer informatie:

ACER revises and recommends the Network Code on Electricity balancing for adoption