Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nederland houdt voortaan samen met omliggende landen het elektriciteitsnet in evenwicht

Nederland heeft met Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Tsjechië afgesproken dat de landelijke netbeheerders elkaars direct optredende tekorten en overschotten aan elektriciteit delen. Daardoor hoeven voortaan minder maatregelen genomen te worden in eigen land om het evenwicht op het elektriciteitsnet in stand te houden omdat andere landen nu ook kunnen bijdragen. Dit bewaken van het evenwicht heet balanceren. Maatregelen die hierbij genomen worden zijn bijvoorbeeld het verhogen of verlagen van de productie van elektriciteit door centrales of van het gebruik van elektriciteit door de industrie. Met dit nieuwe systeem is minder inzet nodig omdat eerst naar de direct beschikbare overschotten in andere landen wordt gekeken voordat we in eigen land in actie komen.

7 miljoen euro

“De samenwerking gaat naar verwachting voor Nederland per jaar zo’n 7 miljoen euro opleveren. De landen geven elkaar een vergoeding voor elkaars bijdrage. Die bijdrage wordt in Nederland verrekend in de transporttarieven voor consumenten en bedrijven”, aldus Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). ACM heeft het voorstel tot samenwerking dat door TenneT is ingediend, goedgekeurd. Daarmee wordt een succesvolle pilotfase van TenneT afgesloten. In Nederland regelt landelijk netbeheerder TenneT dat ons netwerk in balans blijft. Zij schakelt daarvoor met de goedkoopste partijen in de markt.

Vertrouwen op levering elektriciteit

Nu de verschillende landen voortaan samen balanceren is de kans dat de spanning van ons elektriciteitsnet wegvalt, nog kleiner geworden. Het continu in balans houden van vraag en aanbod is een belangrijk aspect van de elektriciteitsvoorziening dat voorkomt dat bijvoorbeeld een groot deel van Europa in het donker komt te zitten; een zogenoemde black-out. Met dit besluit wordt een volgende stap gezet naar één Europese markt.

Zie ook

Meer in deze zaak