Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onderzoek naar de vermogenskostenvoet (WACC) van KPN

Onderzoeksbureau Brattle heeft in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek gedaan naar de hoogte van de vermogenskostenvoet van KPN en daarnaast specifiek naar de risico-opslag voor investeringen in Fiber-to-the-Home (FttH). De vermogenskostenvoet is het redelijk rendement op geïnvesteerd vermogen en wordt ook wel "Weighted Average Cost of Capital" (WACC) genoemd. De vermogenskostenvoet bepaalt het bedrag aan vermogenskosten dat KPN betaalt voor het aantrekken van vermogen.

Achtergrond

Het onderzoek is bedoeld voor de nieuwe marktanalyses telecom. ACM gebruikt de vermogenskostenvoet bij het invoeren van de verplichtingen uit de marktanalysebesluiten. De WACC heeft invloed op tarieven die KPN mag rekenen aan andere marktpartijen. Als ACM besluiten over het invoeren van verplichtingen neemt wordt de vermogenskostenvoet op dat moment voorgelegd aan de markt. Marktpartijen kunnen dan reageren op de wijze waarop de vermogenskostenvoet is vastgesteld.

Lees meer over Marktanalyses telecom

 

Documenten

Onderzoek naar de vermogenskostenvoet (WACC) van KPN (PDF - 1.08 MB)