Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rapportage winsten regionale netbeheerders elektriciteit en gas 2008-2013

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de winsten van regionale netbeheerders van elektriciteit- en gasnetten over de jaren 2008 tot en met 2013 in kaart gebracht. ACM beoogt hiermee belanghebbenden en belangstellenden te informeren over de winsten van netbeheerders door deze winsten op een toegankelijke en overzichtelijke wijze te presenteren.

Op basis van de jaarrekeningen van de regionale netbeheerders blijkt dat het rendement op het geïnvesteerde vermogen van de sector als geheel in de range van 6,3 tot 9,3% ligt. Het rendement op het eigen vermogen ligt vrijwel in dezelfde range, namelijk van 6,1 tot 9,1%.

Op basis van de cijfers die ACM voor de regulering gebruikt kan het reële rendement op de activa berekend worden. Dit is een rendement exclusief vergoeding voor inflatie, omdat de kosten van inflatie op andere wijze via de regulering vergoed worden. Het reële rendement op activa van de sector als geheel voor elektriciteit varieert tussen 3,8 en 7,5%. Bij gas ligt dit tussen de 4,3 en 5,5%.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook