Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Sectorstudies Markt en Overheid

ACM heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de wet Markt en Overheid voor de exploitatie van sportaccommodaties, de exploitatie van parkeergarages en de inzameling van bedrijfsafval voor gemeenten.

ACM heeft gesprekken gevoerd met marktpartijen om na te gaan in hoeverre zij in deze sectoren oneerlijke concurrentie ervaren. Daarnaast is onderzocht of gemeenten in de praktijk de wet Markt en Overheid naleven.

Uit het onderzoek blijkt ten eerste dat veel gedragingen die marktpartijen ervaren als oneerlijke concurrentie, buiten de wet vallen. Kwesties die naar voren kwamen in de drie sectoren hadden bijvoorbeeld betrekking op aanbesteding en inbesteding van gemeenten en fiscale regelgeving waardoor gemeenten een concurrentievoordeel zouden genieten.

Ten tweede blijkt dat bij de exploitatie van sportaccommodaties en parkeergarages de meeste gemeenten een algemeen belang besluit hebben genomen. Deze uitzondering in de wet betekent dat wanneer de gemeenteraad een activiteit als algemeen belang aanmerkt, de gedragsregels uit de wet MenO niet langer van toepassing zijn. Ondernemers kunnen bezwaar maken tegen dit besluit of, na verstrijking van de termijn, een bestuursrechtelijke procedure aanspannen. In de praktijk blijkt dat van deze mogelijkheden niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt.

Meer informatie over oneerlijke concurrentie door de overheid


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook