Kruimelpad

Correspondentie

Reactie ACM De Stroomversnelling energieneutrale huurwoningen

15-01-2015

Enkele organisaties, waaronder bouwondernemingen hebben het initiatief genomen om samen een energieneutrale woning te ontwikkelen. Het gaat om de renovatie van bestaande huurwoningen.

Duurzaamheidsinitiatieven, zoals het verminderen van energieverbruik, kunnen voordelen bieden voor huidige en toekomstige consumenten. ACM kan zich voorstellen dat het noodzakelijk kan zijn om, naast reeds bestaande technieken, te blijven innoveren op het gebied van renovatieconcepten en dat daarvoor afspraken tussen ondernemingen nodig kunnen zijn.

Zolang die afspraken en samenwerking niet verder gaan dan noodzakelijk, hoeft dat niet direct schadelijk te zijn voor het concurrentieproces. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de bouwondernemingen wel als aandachtspunt meegegeven dat zij de opgedane kennis en ervaring met andere bouwondernemingen delen.

Op die manier kunnen andere partijen, zonder dat zij dus een achterstand hebben, namelijk ook succesvol meedingen naar opdrachten voor de renovatie van energieneutrale woningen. ACM ziet namelijk wel risico’s voor de concurrentie als partijen afspraken blijven maken over wie welke woningen gaat renoveren.