Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tarieven gastransport GTS stijgen

De tarieven voor het transport door GTS stijgen met zo’n 4,2 procent. Tegelijkertijd dalen de inkomsten van GTS met 1,9 procent, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten omdat GTS efficiënter kan gaan werken. Dat de tarieven toch stijgen komt door dalende volumes. Henk Don, bestuurslid ACM: “ Als er minder gas getransporteerd wordt dan stijgt het transporttarief voor elke kubieke meter gas die getransporteerd wordt. Daarnaast worden de hogere kosten voor investeringen meegenomen in de tarieven.”

Investeren

Het is belangrijk dat GTS blijft investeren in het gasnetwerk in Nederland. Afgelopen jaar heeft GTS de capaciteit voor transport van het noordoosten van Nederland naar het zuiden vergroot. Daardoor wordt het onder andere makkelijker om buitenlands gas te importeren en transporteren.

Niet onnodig hoog

GTS heeft geen concurrenten. Doordat ACM als toezichthouder jaarlijks de tarieven voor gastransport vaststelt, kan GTS niet onnodig hoge tarieven hanteren. De transportkosten van GTS worden niet rechtstreeks bij  consumenten en bedrijven in rekening gebracht, maar ACM verwacht dat de effecten van de nieuwe tarieven via de tarieven van gasleveranciers doorberekend worden.

Meer in deze zaak