Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel codewijziging aansluitpunt regionale gastransportnetten

Naar aanleiding van een wijzigingsopdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Netbeheer Nederland eind 2013 een voorstel ingediend bij ACM voor het wijzigen van de voorwaarden gas.

Na een tweede wijzigingsopdracht van ACM heeft Netbeheer Nederland zijn voorstel op punten gewijzigd. Met het gewijzigde voorstel worden voorwaarden toegevoegd over het aanvragen en aanleggen van een aansluitpunt in een regionaal gastransportnet.

Het voorstel van Netbeheer Nederland bevat wijzigingen van de Aansluit- en transportvoorwaarden Gas – RNB en de Begrippenlijst Gas.

Wat is een aansluitpunt?

Een aansluitpunt is een punt in het gastransportnet waarop een afnemer (bijvoorbeeld een fabriek) kan worden aangesloten. Vanaf het aansluitpunt gaat het gas vanuit het gastransportnet door onder meer een aansluitleiding naar de betreffende afnemer. Het aansluitpunt maakt deel uit van de aansluiting.

Wat is de reden van deze codewijziging?

De achtergrond van dit voorstel is een wijziging van de Gaswet die per 1 april 2011 is ingegaan. Deze wetswijziging bepaalt onder meer dat netbeheerders de plicht hebben om iedereen die een aansluiting wil met een doorlaatwaarde groter dan 40 m3/uur, te voorzien van een aansluitpunt. Dit voorstel geldt daardoor alleen voor bedrijven met een groot verbruik, zoals fabrieken en centrales.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Naar de actuele versies van de codes

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

Naar Codes energie wijzigen

 


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak