Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Geen aanvraag netto-kosten door PostNL voor universele postdienst (UPD) in 2013

PostNL heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laten weten dat zij geen aanvraag indient voor een vergoeding van netto-kosten die het postbedrijf in 2013 heeft gemaakt voor het uitvoeren van de universele postdienst (UPD).

PostNL heeft hiertoe besloten onder meer vanwege de aanpassingen van de UPD die de minister van Economische Zaken heeft aangekondigd.

Achtergrond

Als universele postdienstverlener is PostNL onder meer verplicht om poststukken vijf dagen per week te bezorgen. Ook moet PostNL een minimum aantal dienstverleningspunten en brievenbussen in stand houden. Hierdoor is elke burger in Nederland verzekerd van een basispakket aan postdiensten.

Als de uitvoering van de UPD meer kost dan het oplevert, dan kan PostNL op grond van de Postwet 2009 aan ACM vragen om een vergoeding voor deze zogenoemde netto kosten toe te kennen. Kent ACM die vergoeding toe dan kan dat er toe leiden dat andere postvervoerbedrijven moeten meebetalen aan de kosten van de UPD. Het ministerie van Economische Zaken bepaalt of en hoe dit moet gebeuren.