Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

PostNL verwacht netto kosten voor de universele postdienst (UPD) in 2014

PostNL heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laten weten dat zij voor het jaar 2014 verwacht netto kosten te maken voor de universele postdienst (UPD). PostNL schat dat deze netto kosten tussen de €80 miljoen en €120 miljoen zullen liggen.

Toelichting

Als universele postdienstverlener is PostNL onder meer verplicht om poststukken zes dagen per week te bezorgen (mogelijk wordt dat binnenkort vijf dagen per week). Ook moet PostNL een minimum aantal dienstverleningspunten en brievenbussen in stand houden. Hierdoor is elke burger in Nederland verzekerd van een basispakket aan postdiensten.

Als de uitvoering van de UPD meer kost dan het oplevert, dan kan PostNL op grond van de Postwet 2009 aan ACM vragen om een vergoeding voor deze zogenoemde netto kosten toe te kennen. Kent ACM die vergoeding toe dan kan dat er toe leiden dat andere postvervoerbedrijven moeten meebetalen aan de kosten van de UPD. Het ministerie van Economische Zaken bepaalt of en hoe dit moet gebeuren.

PostNL heeft ACM nu laten weten dat ze voor 2014 netto kosten verwacht. Als Post NL inderdaad netto kosten maakt over 2014 en ze die vergoed wil hebben, dan moet ze in de eerste helft van 2015 een aanvraag indienen bij ACM. 

Meer informatie over de universele postdienst