Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM biedt bedrijven handreiking bij aanpassing bedrijfsvoering

In verband met komst nieuwe regels consumentenrechten

Medio juni worden nieuwe Europese consumentenregels van kracht die consumenten meer rechten geven. Deze nieuwe regels hebben gevolgen voor de meeste ondernemers in Nederland die producten of diensten leveren aan consumenten. Ondernemers hebben tot medio juni de tijd hun bedrijfsvoering hierop aan te passen, zoals de informatie op hun website, overeenkomsten die zij aanbieden en andere zaken in hun bedrijfsvoering. De regels hebben betrekking op een groot aantal verkoopsituaties: in winkels, op straat, aan de deur en via internet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat toezicht houden op de naleving van deze regels.

Om ondernemers een handreiking te bieden heeft ACM vandaag informatie op haar website geplaatst waarmee ondernemers zich op de komst van de nieuwe regels kunnen voorbereiden. Anita Vegter, bestuurslid van ACM: “Het is belangrijk dat ondernemers zich tijdig voorbereiden en hun bedrijfsvoering aanpassen. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat de nieuwe regels door de bedrijven worden gerespecteerd zodra ze van kracht zijn.”

Wat verandert er?

Met de komst van de nieuwe regels geldt bijvoorbeeld:

  • dat de bedenktijd voor online aankopen en aan de deur gesloten overeenkomsten van een naar twee weken gaat;
  • dat bij verkoop op straat, waarbij nu geen bedenktijd geldt, ook een bedenktijd van 14 dagen geldt;
  • dat bij het niet of onjuist informeren over de bedenktijd deze wordt verlengd tot maximaal 12 maanden;
  • dat het tarief voor het bellen naar 090x-nummers voor een klantenservice aan een maximum wordt gebonden (namelijk 1 euro per gesprek plus de gewone belkosten)
  • dat overeenkomsten voor diensten (zoals telefonie of energie) die per telefoon worden afgesloten pas gelden als deze ondertekend zijn door de consument.

De website van ACM bevat een overzicht van alle nieuwe regels.

Toezicht door ACM

Met de inwerkingtreding van de nieuwe consumentenregels per 13 juni 2014 start ook het toezicht op en de handhaving van de naleving door ACM. Rond deze datum zal ACM via haar consumentenloket ConsuWijzer consumenten actief wijzen op de extra rechten die zij krijgen met de nieuwe regels.

Meer informatie over de consumentenregels