Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Telecommonitor derde kwartaal 2013

Stijging supersnelle internetabonnementen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceert  de marktcijfers over de telecomsector over het derde kwartaal van 2013. Hierin vergelijkt ACM de cijfers van het derde kwartaal van 2013 met die van dezelfde periode in 2012. De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

Mobiele diensten

In een jaar tijd is het totaal aantal mobiele aansluitingen met bijna 900.000 aansluitingen gedaald naar 21,0 miljoen aansluitingen. In het derde kwartaal van 2013 zijn 19,1 miljoen van deze aansluitingen mobiele telefoons. Daarnaast zijn iets minder dan 10,4 miljoen van deze aansluitingen een smartphone of een tablet. Het aantal aansluitingen dat enkel gebruikt kan worden voor mobiel data daalt, doordat operators zich meer richten op abonnementen die zowel voor spraak als voor data geschikt zijn.

Met 5,6 miljard belminuten in een kwartaal, is het aantal verbruikte belminuten in het derde kwartaal met 4% licht gestegen ten opzichte van dezelfde periode het jaar er voor. Het aantal sms-berichten daalt met 28% ten opzichte van vorig jaar naar iets meer dan 1,3 miljard berichten per kwartaal, terwijl het dataverbruik met 47% is gestegen naar 8,7 petabyte per kwartaal.

Vaste telefonie

Consumenten blijven ook in het derde kwartaal van 2013 overstappen naar digitale telefonie.  Digitale telefonie groeit ten koste van PSTN-aansluitingen , waardoor aan het eind van het derde kwartaal 76% van de aansluitingen digitaal is. In de markt voor tweevoudige gesprekken is een sterke daling zichtbaar van het aantal ISDN1- en ISDN2-aansluitingen. Er zijn ten opzichte van dezelfde periode in 2012 126 duizend minder aansluitingen van dit type. Met 24 duizend nieuwe aansluitingen in een jaar tijd groeit het aantal digitale aansluitingen in deze markt  minder hard in de markt voor enkelvoudige gesprekken. In het grootzakelijk segment is een lichte daling zichtbaar van het aantal ISDN-aansluitingen, terwijl er bij de digitale varianten een groei zichtbaar is.

Breedband

Het totaal aantal breedbandabonnementen via een vaste lijn komt eind september 2013 boven de 6,7 miljoen. In het derde kwartaal is het aantal aansluitingen gegroeid met 15 duizend. Het aantal DSL-aansluitingen daalt met 82 duizend aanzienlijk sterker dan in het voorgaande kwartaal, terwijl zowel het aantal glasvezel- als het aantal kabelaansluitingen sterker stijgt (+43 duizend en +54 duizend). Met name in het segment met hogere downloadsnelheden (100 Mbps of meer) is het aantal aansluitingen toegenomen. Aan het eind van het derde kwartaal heeft ongeveer 7% van de abonnementen een downloadsnelheid van 100 Mbps of meer.

Televisie

Op het totaal van 7,4 miljoen televisieabonnementen heeft 85% van de huishoudens digitale televisie. Een groei van 4 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De resterende 15% kijkt alleen analoge televisie. 58% van de digitale aansluitingen wordt via kabel afgenomen, terwijl de overige digitale aansluitingen via andere infrastructuren afgenomen worden.

Terwijl het totaal abonnementen afgelopen kwartaal ongeveer gelijk is gebleven, is in die periode het aantal abonnementen via de kabel met 35 duizend afgenomen. Ondanks dat de verhoudingen tussen de infrastructuren veranderen, zijn de verhoudingen tussen de partijen ongeveer gelijk gebleven.

 

Bijlagen

Openbare rapportage mobiel Q3 2013 (PDF - 218.76 KB) Openbare rapportage telefonie Q3 2013 (PDF - 235.5 KB) Openbare rapportage breedband Q3 2013 (PDF - 223.69 KB) Openbare rapportage televisie Q3 2013 (PDF - 218.06 KB)
 

Zie ook