Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM keurt nieuwe onderneming van Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en UMC Utrecht goed

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de nieuwe onderneming goed waarin het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam en de oncologieactiviteiten van het Universitair Medisch Centrum Utrecht samengaan. Patiënten en zorgverzekeraars houden voldoende keuzemogelijkheden voor oncologische zorg. Daarnaast zijn er geen indicaties dat prijzen zullen stijgen of de kwaliteit zal afnemen.

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam is gespecialiseerd in de behandeling van kanker. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht biedt onder andere behandelingen van kanker aan in de regio Utrecht. De ziekenhuizen willen door de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming de patiëntenzorg efficiënter maken, onderzoek stroomlijnen en sneller vernieuwingen in de behandeling van kanker doorvoeren. Op beide locaties blijven behandelingen plaatsvinden.

Twee zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en patiëntenraden zijn positief over dit voornemen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en UMC Utrecht. Ze verwachten dat de kwaliteit van de zorg verbetert omdat er meer kennis en kunde uitgewisseld kan worden. Twee andere zorgverzekeraars zien positieve punten. Maar ze denken ook dat de vestiging in Utrecht, mogelijk ten koste van andere ziekenhuizen, meer patiënten gaat trekken vanwege de bekendheid van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

ACM hecht veel waarde aan het oordeel van patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars en heeft in haar besluit de verschillende argumenten zorgvuldig afgewogen.

De manier van beoordelen van fusies en samenwerkingen door ACM staat beschreven in de ‘Beoordeling fusies en samenwerkingen ziekenhuiszorg’.