Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM deelt boetes uit voor verboden afspraken in leesmappensector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft aan 13 ondernemingen in de leesmappensector boetes opgelegd van in totaal bijna 6 miljoen euro voor kartelafspraken en diverse leidinggevenden aansprakelijk gehouden voor een deel van deze boetes.

De ondernemingen hadden de markt onderling verdeeld. Zij spraken af om niet elkaars klanten te werven en maakten afspraken over elkaars werkgebied. Daarover wisselden de verschillende bedrijven regelmatig informatie uit. Klanten konden door de afspraken moeilijk overstappen. Kartelafspraken leiden tot minder keuze en hogere prijzen voor de consument. Daarom is het voor bedrijven verboden om kartelafspraken te maken.

In leesmappen zitten verschillende tijdschriften. Door een abonnement op een leesmap te nemen, krijgt de abonnee elke week een stapel tijdschriften. Deze stapel tijdschriften kan een aantal keer worden verhuurd aan verschillende abonnees. Ook lezen veel mensen de bladen in de leesmappen bij de kapper of het (afhaal)restaurant. Een leesmap is voor veel mensen een voordelige manier om ge√Įnformeerd en betrokken te blijven. ACM vindt het belangrijk dat deze mogelijkheid niet beperkt wordt door kartelafspraken tussen de ondernemingen van leesmappen.