Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tipgevers helpen ACM bij het aanpakken van kartels

Heeft u een collega afspraken horen maken met concurrenten om hun product tegen een bepaalde prijs te verkopen? Vraagt u een offerte op bij een nieuwe leverancier, maar geeft hij aan dat hij niet in de regio van uw huidige leverancier wil leveren? Dan bent u mogelijk getuige van een kartelafspraak. Kartelafspraken zijn verboden in Nederland. Dergelijke afspraken houden de prijs onnodig hoog en  belemmeren keuzes voor consumenten en bedrijven. Uw tip kan de Autoriteit Consument & Markt op het spoor zetten van een kartel. Zo kunt u ons helpen om oneerlijke concurrentie te bestrijden.

Chris Fonteijn, voorzitter van de Autoriteit Consument & Markt: “Kartels zijn slecht voor de economie, want zij schakelen de concurrentie uit. Consumenten en afnemers zijn de dupe. Weet u meer over een vermoedelijk kartel? Neem dan contact met ons op. Want uw tip helpt ons bij het aanpakken van oneerlijke concurrentie.”

Hoe kunt u uw tip doorgeven?

  • Bent u consument? Dan kunt u uw tip achterlaten via ConsuWijzer. Deze tips komen rechtstreeks bij ACM terecht.
  • Bent u werknemer of ondernemer? Tip ons dan via ons algemene telefoonnummer 070-7222 000 of via het formulier op onze website: https://www.acm.nl/nl/contact/tips-en-meldingen/tip-ons/. Het liefst ontvangen wij bij uw tip uw persoonsgegevens. Dan kunnen wij namelijk nog aanvullende vragen aan u stellen mocht dat nodig zijn in het kader van een onderzoek. Wij gaan vertrouwelijk om met uw persoonsgegevens.
  • Heeft u belangrijke informatie voor ons, maar loopt u persoonlijk risico op het moment dat bekend wordt dat u ACM geholpen heeft met deze informatie? Dan kunt u uw tip ook anoniem doorgeven bij onze speciale inlichtingeneenheid. De medewerkers van onze inlichtingeneenheid  zijn direct bereikbaar via telefoonnummer 070 – 7222 500.

Anonieme tipgevers

Bij onze inlichtingeneenheid werkt een klein toegewijd team.  Deze medewerkers begrijpen heel goed dat het een grote stap kan zijn om belastende informatie over uw werkgever, klanten of leveranciers aan ons door te geven. Uw anonimiteit staat altijd voorop. Onze medewerkers zijn speciaal opgeleid om met uw anonimiteit om te gaan. Meer informatie over het doen van een anonieme melding staat op onze website:

Wat als u zelf betrokken bent bij een overtreding?

Heeft u zelf afspraken met uw concurrenten gemaakt over bijvoorbeeld prijzen of het verdelen van afzetgebieden, klanten of opdrachten? Dan bent u mogelijk in overtreding. U kunt wachten tot de Autoriteit Consument & Markt dit ontdekt. In dat geval kunt u een hoge boete verwachten. Als u het kartel zelf bekent aan de Autoriteit Consument & Markt, dan betaalt u minder of helemaal geen boete. Het melden van een kartel kan bij ons clementiebureau via telefoonnummer 070-722 2302. Meer informatie over ons clementiebureau staat op onze website:

 

Zie ook