Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NVM vergroot transparantie op Funda

Vanaf vandaag wordt op Funda nadrukkelijk vermeld dat het woningaanbod van NVM-makelaars altijd eerder verschijnt in de zoekresultaten dan het aanbod van andere makelaars. Ook als bijvoorbeeld wordt gesorteerd op vraagprijs. Dit is de belangrijkste maatregel die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft genomen naar aanleiding van de marktscan Woningmakelaardij van ACM (voorheen NMa) uit 2012. Funda is de grootste woningsite van Nederland en grotendeels in handen van de NVM.

“De maatregel van de NVM is een stap in de goede richting. Funda maakt nu duidelijk  dat consumenten altijd verder moeten klikken om relevant aanbod van niet NVM-makelaars te vinden en dus veel meer keuze hebben,” zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM. Over een jaar evalueert ACM of deze maatregel effectief is geweest. Afhankelijk daarvan bepaalt de toezichthouder of vervolgstappen nodig zijn. In de tussentijd blijft ACM de ontwikkelingen op de voet volgen. Ook zal de NVM richting haar leden duidelijk maken op welke wijze zij zich van elkaar mogen onderscheiden in reclame-uitingen. Dit mag bijvoorbeeld op basis van de courtage die zij in rekening brengen bij hun klanten of via de klanttevredenheid. Uit de marktscan bleek dat dit niet voor alle NVM-makelaars even duidelijk was.

De dienstverlening in de woonketen is een van de speerpunten van ACM voor 2013. Hierbij staan kansen en keuzes voor consumenten en makelaars centraal.
 

Zie ook