Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Minder risico op schendingen briefgeheim bij steunpunten PostNL

Na onderzoek bij steunpunten en depots van PostNL ziet ACM verbetering in de bescherming van het briefgeheim op deze locaties.

Het risico dat er op steunpunten van PostNL iets met uw post gebeurt doordat onbevoegden erbij kunnen, is de afgelopen twee jaar kleiner geworden. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt na onderzoek bij ruim honderd steunpunten en depots van het postbedrijf. ACM heeft aan de hand van een aantal eisen onderzocht of de steunpunten van PostNL voldoende veilig zijn om post te bewaren. Zo moet PostNL ervoor zorgen dat locaties afgesloten zijn of dat er toezicht op de postzakken is. Deze eisen zijn opgesteld naar aanleiding van onregelmatigheden die in 2011 bij steunpunten van PostNL zijn geconstateerd.

Beperkt aantal misstanden

Op vijf locaties van PostNL heeft ACM nog wel ernstige tekortkomingen geconstateerd. In drie gevallen waren depots niet of onvoldoende afgesloten waardoor derden toegang konden krijgen tot posttassen met geadresseerde post. In twee gevallen heeft ACM posttassen met geadresseerde post onbeheerd buiten aangetroffen. “De veiligheid van de post op steunpunten van PostNL vertoont een beter beeld. Maar er is voor PostNL nog wel werk aan de winkel”, aldus Henk Don, bestuurslid ACM. Vanwege het beperkte aantal geconstateerde tekortkomingen legt ACM PostNL geen boete op.

Briefgeheim

Nederlandse postvervoerders moeten ervoor zorgen dat post onderweg van verzender naar geadresseerde veilig is. Dit volgt uit het grondwettelijk briefgeheim. Consumenten kunnen hun klachten over postbezorging indienen bij ConsuWijzer, www.consuwijzer.nl. Deze signalen komen dan rechtstreeks bij ACM terecht.

Zie ook