Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Overheden doen te weinig om oneerlijke concurrentie te voorkomen

Overheden zijn niet goed op de hoogte van de Wet Markt en Overheid en nemen te weinig maatregelen om oneerlijke concurrentie met het bedrijfsleven te voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt naar de bekendheid van deze wet onder overheden en ondernemingen. De Wet Markt en Overheid moet ervoor zorgen dat de concurrentie tussen overheden en ondernemers eerlijk verloopt. “Wij roepen overheden op te controleren of zij de regels op de juiste wijze toepassen om zo overtredingen te voorkomen”, aldus Anita Vegter, bestuurslid van de Autoriteit Consument & Markt.

Voor de wet, die nu 1 jaar van kracht is, geldt nog een overgangsperiode tot 1 juli 2014 voor bestaande situaties. Dit jaar controleert de Autoriteit Consument & Markt  of overheden zich aan de regels houden. Tegen nieuwe gevallen van oneerlijke concurrentie kan ACM nu al optreden. Daarom is het belangrijk dat ondernemers weten dat zij hun klachten over oneerlijke concurrentie door overheden kunnen melden bij de Autoriteit Consument & Markt. Vegter: “Een onderneming wordt de kans op eerlijke concurrentie ontnomen als overheden zich niet aan de regels houden bij het uitvoeren van economische activiteiten, denk daarbij bijvoorbeeld aan de verhuur van vastgoed, inzameling van bedrijfsafval of verhuur van sportaccommodaties.”

Als de overheid concurreert met bedrijven, gelden per 1 juli 2012 regels om oneerlijke concurrentie met ondernemingen te voorkomen. Deze regels staan in de Wet Markt en Overheid. De regels gelden niet voor het lager en hoger onderwijs, de publieke omroep en voor activiteiten die de overheid in het algemeen belang uitvoert of als er sprake is van staatssteun. Een overzicht van alle uitzonderingen staat op www.acm.nl. Ondernemingen kunnen klachten over oneerlijke concurrentie door overheden melden via acm.nl. Op acm.nl kunnen ondernemingen en overheden meer  informatie vinden over de Wet Markt & Overheid.

Blijf op de hoogte!

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de nieuwste publicaties van de Autoriteit Consument & Markt? Meldt u zich via deze link aan op onze e-mailservice. U kunt zelf bepalen hoe vaak en waarover u een e-mail ontvangt. Of volg ons via Twitter: @AutoriteitCM

 

Zie ook