Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa vermoedt een kartel in de paprikasector

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vermoedt een kartel in de paprikasector. Na onderzoek heeft de toezichthouder rapporten opgemaakt tegen een aantal bedrijven in deze sector. De betrokken bedrijven krijgen nu de gelegenheid om te reageren.

De NMa heeft eind juli 2009 bij een aantal bedrijven die actief zijn in de groente en fruit onaangekondigde bedrijfsbezoeken afgelegd. Dit gebeurt als er een vermoeden is van een overtreding van de Mededingingswet. De NMa heeft naar aanleiding hiervan rapport opgemaakt (over de periode 2006-2009) tegen een aantal van deze bedrijven die actief zijn in de paprika's. De totale productiewaarde van paprika's in Nederland was in 2008 bijna 400 miljoen euro. Hiervan vertegenwoordigen de bedrijven waartegen rapport is opgemaakt een groot aandeel.

De bedrijven die het rapport hebben ontvangen, kunnen nu reageren. Dit is de fase van hoor- en wederhoor. Zij kunnen zich zowel mondeling als schriftelijk verdedigen. Daarna beslist de NMa of er inderdaad sprake is van een overtreding en welke sanctie wordt opgelegd. Voor bedrijven kunnen de sancties oplopen tot maximaal tien procent van de wereldwijde omzet.