Reactie OPTA op advies Europese Commissie over hoogte afgiftetarieven
Vandaag heeft de Europese Commissie OPTA nogmaals geadviseerd om lagere tarieven vast te stellen voor het afwikkelen van telefoongesprekken in Nederland. OPTA heeft de Commissie begin dit jaar haar nieuwe voorstel voorgelegd voor de hoogte van deze zogeheten afgiftetarieven. Deze waren hoger dan in een vorig besluit van OPTA. De Nederlandse rechter (College van Beroep voor het bedrijfsleven - CBb) heeft in 2011 echter een streep door dit besluit gehaald. Het CBb vond deze tarieven te laag. Als gevolg van deze uitspraak mogen aanbieders elkaar hogere tarieven berekenen voor het afwikkelen van telefoongesprekken op hun netwerken.
“Liever lagere tarieven”
Mark de Jong, plaatsvervangend voorzitter van OPTA “Ik had, net als de Europese Commissie, graag gezien dat er lagere afgiftetarieven gelden in Nederland. OPTA is echter door de uitspraak van het CBb gedwongen om hogere tarieven vast te stellen. Tegen deze uitspraak kan OPTA niet in beroep.”
Over afgiftetarieven
De telefoonaanbieder van de persoon die wordt gebeld, vraagt voor het gebruik van zijn netwerk een vergoeding aan de aanbieder van de klant die belt: het afgiftetarief. OPTA stelt de afgiftetarieven die telefoonaanbieders aan elkaar mogen rekenen vast. Vervolgens legt OPTA deze tarieven voor aan de Europese Commissie. Daarna treedt zo’n besluit in werking en kunnen aanbieders de hoogte van deze tarieven aanvechten bij het CBb. In deze zaak heeft het CBb vervolgens hogere tarieven vastgesteld. Voor vaste telefonie geldt sindsdien een afgiftetarief van maximaal 0,72 eurocent per minuut. Aanbieders berekenen deze tarieven door aan de consument, waardoor deze ongeveer 1% meer betaalt voor zijn telefoonrekening dan volgens het oorspronkelijke besluit van OPTA. Het tarief van 0,72 eurocent geldt totdat het nieuwe voorstel van OPTA over de vaste afgiftetarieven in werking treedt. Na bestudering van de adviezen van de Europese Commissie van vandaag, verwacht OPTA deze zomer het definitieve besluit te kunnen publiceren.