Consumenten en bedrijven hebben in 2022 43 miljoen minder pakketten verstuurd dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de post- en pakketmonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het aantal postpakketten laat de afgelopen jaren een stijgende trend zien. Als gevolg van de coronamaatregelen in de detailhandel steeg het aantal postpakketten van 399 miljoen in 2019 naar 654 miljoen in 2021. In 2022 – het jaar dat de coronamaatregelen werden afgebouwd - is het aantal verstuurde pakketten met 6% gedaald.
Bedrijven stuurden in 2022 31 miljoen pakketten minder naar consumenten. Het aantal pakketten dat van consument naar consument werd verstuurd daalde met 3 miljoen. Tussen bedrijven werden 9 miljoen pakketten minder gestuurd.
Brievenbuspakjes
Veel webshops kiezen er vanwege de kosten en de duurzaamheid steeds vaker voor om hun producten zoveel mogelijk als brievenbuspakje te versturen. Hierdoor neemt het aandeel brievenbuspakjes steeds meer toe. In 2022 is het aantal brievenbuspakjes met 1 miljoen toegenomen. Deze stijging is wel minder groot dan de afgelopen jaren. Tijdens de coronapandemie verdubbelde het aantal brievenbuspakjes van 29 miljoen in 2019 naar 58 miljoen in 2021. Het overgrote deel van de brievenbuspakjes (86%) zijn pakjes die van bedrijven naar consumenten worden gestuurd.
Bedrijven op de postmarkt
Voor het versturen van zakelijke post en voor pakketten zijn verschillende bedrijven actief op de postmarkt. Het bezorgen van pakketten (zowel van bedrijven als van consumenten) zijn PostNL en DHL de 2 grootste marktpartijen met een marktaandeel van respectievelijk ca. 55% en ca. 40%. Kleinere postvervoerders hebben toegang tot het postnetwerk van PostNL om hun klanten toch landelijke dekking te garanderen. Daarnaast is PostNL verantwoordelijk voor de uitvoering van het basispakket aan postdiensten, de zogenoemde Universele Post Dienst (UPD). Dit is bijvoorbeeld alle post die consumenten in een brievenbus doen en die bij consumenten thuis wordt bezorgd.
Kwaliteit van de postbezorging
De ACM krijgt regelmatig meldingen van consumenten over post die niet of te laat is bezorgd. Daarom doet de ACM in 2023 extra onderzoek naar de kwaliteit van de postbezorging. Consumenten die een brief of pakket niet hebben ontvangen kunnen daarover navraag doen bij de verzender. Alleen de verzender kan het postbedrijf vragen het zoekgeraakte poststuk te zoeken. Meer tips en informatie staan op ACM ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM.
Voor de bezorging van brievenbuspost voor particulieren (UPD-post) gelden wettelijke eisen voor correcte en tijdige bezorging. De postdienst is een - grotendeels handmatig - bulkproces dat jaarlijks honderden miljoenen poststukken omvat. Het is onvermijdelijk dat ergens in het proces van collecteren, sorteren en bezorgen weleens iets fout gaat. Daarom is de wettelijke eis dat minimaal 95% van alle standaardbrievenbuspost op tijd wordt bezorgd. In 2019 is de kwaliteit van de postbezorging tot onder de 95% gedaald. In 2022 werd 91,4% van de brievenbuspost op tijd bezorgd. De ACM vindt het belangrijk dat PostNL de kwaliteit van de postdienst verbetert en is hierover in gesprek met het bedrijf. Als het nodig is kan de ACM handhaven.