Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Overstapmogelijkheden patiënten bij huisartsen

ACM enquête onder huisartsen: kennistekort bij huisartsen over regels over overstappen van patiënten heeft mogelijk tot gevolg dat patiënten onterecht worden geweigerd. ACM pakt samen met Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Patientenfederatie kennistekort aan.

Naar aanleiding van signalen van patiënten die niet kunnen overstappen van huisarts heeft de ACM een enquête gehouden onder huisartsen.

Onderzocht is om welke redenen huisartsen patiënten weigeren en welke factoren het aannamebeleid van huisartsen verklaren.

Uit de enquête blijkt dat de huisartsen die niet goed op de hoogte zijn van de mededingingsregels en de eigen beroepsregels over het wisselen van huisarts, eerder geneigd zijn om patiënten niet aan te nemen om redenen die in strijd zijn met die regels. Daarnaast blijkt dat 94% van de huisartsen het belangrijk vindt dat patiënten hun eigen huisarts mogen kiezen.

De ACM vergroot daarom in samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiënten Federatie Nederland de kennis over de regels. Zo hebben de LHV en de Patiënten Federatie Nederland hun brochures ‘Wisselen van huisarts’ in samenwerking met de ACM geüpdatet. Daarnaast neemt de LHV de nieuwe brochure op in het cursusmateriaal van enkele cursussen voor huisartsen.

 

Documenten

Resultaten enquête overstapmogelijkheden patiënten bij huisartsen (PDF - 1.88 MB)