Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Open Internet Verordening geen belemmering om RT en Sputnik te blokkeren vanwege EU-sancties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Nederlandse telecomaanbieders laten weten dat de Open Internet Verordening geen belemmering vormt voor het doorvoeren van de Europese sancties om het doorgeven van inhoud van RT en Sputnik op te schorten. Het betekent dat het Nederlandse internetaanbieders is toegestaan om de websites van RT en Sputnik te blokkeren, zolang de Europese sancties daarover van kracht zijn.

Volgens de Open Internet Verordening mogen internetaanbieders in het algemeen geen inhoud blokkeren, afgezien van enkele uitzonderingen. Het nemen van maatregelen om daarmee te voldoen aan een Europese wet is één van de uitzonderingsgronden die in de Open Internet Verordening zijn genoemd waaronder het is toegestaan om bepaalde inhoud, toepassingen of diensten te blokkeren.

Dat staat bevestigd in een toelichting van de Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC), waar ook de ACM toe behoort. “Om een vlotte implementatie van de sancties mogelijk te maken, willen we er duidelijkheid over scheppen dat de regels voor netneutraliteit het doorvoeren van de maatregelen uit Verordening niet in de weg staan”, stelt Annemarie Sipkes, BEREC-voorzitter en directeur Telecom, Post en Vervoer van de ACM.

De ACM heeft internetaanbieders laten weten dat in elk geval de volgende websites onder de reikwijdte van de sancties vallen. Het zijn websites die horen bij de entiteiten die zijn genoemd in Bijlage XV van de Verordening:

RT - Russia Today English www.rt.com
RT - Russia Today UK www.rt.com
RT- Russia Today Germany de.rt.com
RT - Russia Today France francais.rt.com
RT - Russia Today Spanish actualidad.rt.com
Sputnik sputniknews.com

Het blokkeren van deze websites is daarmee in lijn met de Open Internet Verordening, dus daar zal de ACM niet handhavend tegen optreden zolang de Europese sancties van kracht zijn.

Hoe de maatregelen zijn geïmplementeerd in de Nederlandse sanctieregeling ( Min-BuZa.2022.11520-15) is gepubliceerd in de Staatscourant van 4 maart 2022 (nr. 6783).