Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ontwerpmethodebesluiten: ACM zoekt balans tussen ruimte voor investeringen in de energietransitie en betaalbaarheid voor afnemers

De ACM heeft vandaag de ontwerpmethodebesluiten voor TenneT en regionale netbeheerders ter consultatie voorgelegd aan partijen.

In de methodebesluiten legt de ACM voor de komende vijf jaar de methodiek vast voor het berekenen van de inkomsten die netbeheerders mogen ontvangen. De tarieven die de netbeheerders mogen rekenen zijn gebaseerd op deze toegestane inkomsten. Netbeheerders moeten veel investeren om de energietransitie mogelijk te maken. Dit betekent een flinke opgave voor de komende jaren. De ACM past haar methodiek op verschillende punten aan om hier beter op in te spelen. Tegelijkertijd blijft de ACM erop letten dat de energievoorziening betaalbaar blijft door alleen de efficiënte kosten te vergoeden.

Bestuurslid Manon Leijten: “De ACM zoekt naar de balans tussen enerzijds de ruimte om te investeren in de energietransitie door netbeheerders en de betaalbaarheid van de energievoorziening voor afnemers op de korte en langere termijn. De ACM nodigt partijen uit te reageren op het ontwerpbesluit, in het bijzonder op het effect van de voorgestelde methode op de investeringen in de energietransitie”.

Consultatie

De ontwerpmethodebesluiten liggen zes weken ter consultatie. De definitieve besluiten volgen naar verwachting in september 2021. Dan wordt ook bekend hoe hoog de inkomsten van de netbeheerders zullen zijn.

Belanghebbenden kunnen tot en met 31 mei 2021 reageren. Reacties kunnen gestuurd worden naar:
ACM-Post@acm.nl.