Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onderzoek rendementsnorm voor spoorgebonden diensten

Aanbieders van spoorgebonden diensten en dienstvoorzieningen hebben in bepaalde gevallen de verplichting om hun diensten aan te bieden tegen niet meer dan de kosten, plus een redelijke winstmarge. Wanneer die verplichting geldt, is aangegeven in de “Handreiking spoorgebonden diensten en dienstvoorzieningen” van de ACM van 19 december 2018. Op grond van de regelgeving (artikel 3, onder 17, van de Richtlijn 2012/34/EU) gaat het bij de redelijke winstmarge om het rendement op eigen vermogen.

ACM heeft Europe Economics een onderzoek laten uitvoeren naar wat de komende jaren het redelijke rendement op eigen vermogen is voor aanbieders van spoorgebonden diensten en dienstvoorzieningen in Nederland. Dit rendement is afhankelijk van de verhouding tussen vreemd vermogen (schuld) en eigen vermogen van hun onderneming, ofwel de gearing.

Aanbieders van spoorgebonden diensten en dienstvoorzieningen kunnen op basis van de resultaten van dit onderzoek het voor hun diensten toepasselijke redelijke rendement op eigen vermogen berekenen.

 

Documenten

Onderzoek rendementsnorm voor spoorgebonden diensten (PDF - 1.12 MB)