Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Melding nieuwe passagiersdienst per spoor door Arriva – Groningen-Parijs

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 8 juni 2023 een melding ontvangen van Arriva, dat van plan is om vanaf 1 juni 2026 een passagiersdienst per spoor tussen Groningen en Parijs aan te bieden. Dit betreft een treindienst zonder concessie, ook wel opentoegangsdienst genoemd.

Frequentie van de nieuwe treindienst

Het gaat om een dagelijkse trein van:

  1.  Groningen naar Parijs
  2.  Parijs naar Amsterdam Zuid
  3.  Amsterdam Zuid naar Parijs
  4.  Parijs naar Groningen

Tussen Groningen en Parijs stopt de trein op: Zwolle, Almere, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel Zuid.

Kader voor opentoegangsdiensten

Treinvervoerders mogen opentoegangsdiensten aanbieden zolang deze diensten het economisch evenwicht van een concessie niet in gevaar brengen. Treinvervoerders die opentoegangsdiensten willen gaan aanbieden moeten dit melden, waarna de ACM de melding publiceert. Belanghebbenden (concessiehouders en concessieverleners) kunnen de ACM binnen een maand na de melding vragen om te onderzoeken of het economisch evenwicht in gevaar komt, als zij hier voldoende aanwijzingen voor hebben.

Aanvragen van een analyse door de ACM

Mocht u als betrokken concessieverlener, betrokken concessiehouder, infrastructuurbeheerder of andere belanghebbende bevoegde autoriteit (artikel 11, lid 2, onder b, Richtlijn 2012/34/EU) aanwijzingen hebben dat de voorgenomen treindienst het economisch evenwicht van één of meer betrokken concessies in gevaar brengt, dan kunt u de ACM vragen dit te onderzoeken. Deze aanvraag moet voldoen aan artikel 7 van Uitvoeringsverordening (EU) 2018/1795.

U kunt uw aanvraag tot en met 8 juli 2023 per e-mail versturen naar opentoegang [at] acm [punt] nl.

 

Documenten

Formulier kennisgeving geplande nieuwe passagiersdienst Groningen-Parijs - 8 juni 2023 (PDF - 169.87 KB)