Kruimelpad

Zienswijze en consultatie

Melding GTS over nieuwe entry- en exitpunten

05-12-2019

Gasunie Transport Services (GTS) heeft bij de ACM gemeld dat ze van plan is nieuwe entry- en exitpunten vast te stellen. De ACM gaat beoordelen of de vaststelling materieel effect heeft voor netgebruikers.

Virtuele interconnectiepunten

Op de eerste plaats gaat het in de melding om het vaststellen van de virtuele interconnectiepunten op de grenzen met België en Duitsland. De vaststelling van de virtuele interconnectiepunten volgt uit een verplichting in Europese regelgeving. In een virtueel interconnectiepunt worden meerdere fysieke interconnectiepunten tussen aangrenzende marktgebieden samengevoegd.

Virtueel netkoppelingspunt

GTS wil daarnaast een virtueel netkoppelingspunt vaststellen. Een netkoppelingspunt is de verbinding tussen het landelijke gastransportnet en de regionale gastransportnetten. In dit virtuele netkoppelingspunt wil GTS alle netkoppelingspunten samenvoegen en de capaciteitscontracten hierop vastleggen. Dit zal leiden tot minder facturen voor marktpartijen.

Wilt u reageren?

Het is mogelijk om een reactie te sturen naar aanleiding van de melding over het mogelijk materieel effect voor netgebruikers. Stuur uw reactie uiterlijk 10 januari 2020 naar:

Autoriteit Consument en Markt, Directie Energie
postbus 16326
2500 BH Den Haag

en per e-mail naar Secretariaat.DE@acm.nl. Graag onder vermelding van het zaaknummer. Dat vindt u aan de rechterkant op deze pagina.