Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Beoordeling vaststelling nieuwe entry- en exitpunten

De ACM heeft de melding van Gasunie Transport Services voor het vaststellen van nieuwe entry- en exitpunten beoordeeld. Volgens de ACM leidt deze vaststelling niet tot een materieel effect voor netgebruikers.

De melding

Op de eerste plaats gaat het in de melding om het vaststellen van de virtuele interconnectiepunten op de grenzen met Belgiƫ en Duitsland. De vaststelling van de virtuele interconnectiepunten volgt uit een verplichting in Europese regelgeving. In een virtueel interconnectiepunt worden meerdere fysieke interconnectiepunten tussen aangrenzende marktgebieden samengevoegd.

GTS wil daarnaast een virtueel netkoppelingspunt vaststellen. Een netkoppelingspunt is de verbinding tussen het landelijke gastransportnet en de regionale gastransportnetten. In dit virtuele netkoppelingspunt wil GTS alle netkoppelingspunten samenvoegen en de capaciteitscontracten hierop vastleggen. Dit zal leiden tot minder facturen voor marktpartijen.

De beoordeling

Volgens de ACM gaat het bij de beoordeling van een materieel effect van de vaststelling van entry- en exitpunten om een effect op de hoogte van de tarieven. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van ongeoorloofde kruissubsidiƫring en kunnen compenserende maatregelen nodig zijn.

In dit geval heeft de vaststelling van de nieuwe entry- en exitpunten geen effect op de hoogte van de tarieven. De ACM komt daarom tot de conclusie dat er geen sprake is van een materieel effect voor netgebruikers.

 

Documenten

Beoordeling vaststelling nieuwe entry- en exitpunten (PDF - 155.48 KB)
 

Meer in deze zaak