Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Meer onderzoek nodig naar wijkverpleging bij overname TSN door Espria

Zorgconcern Espria wil TSN Thuiszorg overnemen. Ze hebben dit voornemen in juli bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld. Beide zorginstellingen bieden zorg zoals wijkverpleging, verpleeghuiszorg en eerstelijnsverblijf (bijvoorbeeld na een ziekenhuisbehandeling) aan kwetsbare mensen. Espria doet dit in Noord- en Midden-Nederland. TSN is vooral actief in Groningen. De ACM heeft de aanvraag beoordeeld en vindt nader onderzoek naar de gevolgen van deze overname voor de wijkverpleging noodzakelijk. Voor verpleeghuiszorg en eerstelijnsverblijf ziet de ACM geen probleem.

Na het eerste onderzoek komt de ACM tot de voorlopige conclusie dat Espria en TSN in de wijkverpleging, vooral in Zuidoost Groningen, allebei groot zijn. Er zijn wel andere, kleinere, aanbieders, maar die lijken niet altijd een alternatief te kunnen bieden. Toetreding door nieuwe zorgaanbieders in het gebied lijkt ook niet makkelijk. De overname kan dus gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en innovatie van de dienstverlening in deze regio. Daarom wil de ACM een diepgaander onderzoek doen en stelt zij nu de eis dat een vergunning nodig is voor deze overname.

Hoe gaat het onderzoek verder?

De ACM zal de gevolgen van deze overname verder onderzoeken als partijen besluiten een vergunning aan te vragen. In het vervolgonderzoek gaat de ACM onder andere nadere vragen stellen aan vertegenwoordigers van patiƫnten, zorgverzekeraars en andere zorginstellingen over de mogelijke gevolgen van deze overname.