Kruimelpad

Nieuwsbericht

Meer onderzoek nodig naar overname wasserijen

04-06-2019

Active Capital Company wil LIPS+ overnemen. Active Capital Company is een investeringsmaatschappij met onder andere het textielverzorgingsbedrijf CleanLease. CleanLease heeft grote wasserijen in Nederland en België. LIPS+ is een grote dienstverlener in de textielverzorging met wasserijen over het hele land. Beide bedrijven reinigen textiel, zoals lakens, kleding en handdoeken voor onder andere horeca, zorginstellingen en ziekenhuizen. Na het eerste onderzoek kan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een mogelijke negatieve invloed op de concurrentie niet uitsluiten. De ACM wil daarom de gevolgen van de overname verder onderzoeken.

Vervolgonderzoek nodig naar wasserijen voor ziekenhuistextiel

Beide bedrijven hebben met name een groot aandeel in de textielverzorging voor ziekenhuizen. De twee bedrijven hebben samen meer dan 40% van de mogelijke markt van textielverzorging voor ziekenhuizen. Na overname blijven er diverse wasserijen over, maar het zijn vooral de grote wasserijen die textiel van ziekenhuizen verzorgen.

De ACM zal in een tweede fase onderzoeken of er na de overname voldoende concurrentie overblijft bijvoorbeeld omdat (samenwerkende) ziekenhuizen voldoende tegenwicht kunnen bieden bij de inkoop van textielverzorging. Daarbij kijkt de ACM onder andere naar aanbestedingen van ziekenhuizen voor contracten met wasserijen. Als er te weinig concurrentie overblijft, kunnen ziekenhuizen bijvoorbeeld moeilijker onderhandelen met wasserijen, waardoor de prijzen voor textielverzorging kunnen stijgen of de kwaliteit achteruitgaat.

Hoe gaat het onderzoek verder?

De ACM gaat de gevolgen van deze overname verder onderzoeken als de partijen besluiten om hun fusieplannen door te zetten. In het vervolgonderzoek gaat de ACM in ieder geval nadere vragen stellen aan ziekenhuizen en concurrenten over de mogelijke gevolgen van deze overname.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

De ACM controleert van tevoren of bedrijven die willen samengaan niet te veel macht krijgen. Dit staat zo in de Mededingingswet. Het doel van de wet is om mensen en bedrijven te beschermen tegen hogere prijzen, lagere kwaliteit en/of verminderde innovatie.