Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Meer onderzoek nodig naar overname van Eurocept en Excellent Clinics door Mediq

Mediq Nederland wil Eurocept Homecare en Excellent Clinics overnemen. Mediq en Eurocept leveren onder andere hulpmiddelen en medische voeding voor patiënten die thuis zorg ontvangen. Daarnaast leveren ze de producten ook aan ziekenhuizen. Excellent Clinics levert in haar klinieken complexe wondzorg en zuurstoftherapie. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil op het gebied van ambulante infuuspompen en sondevoeding meer onderzoek doen naar de gevolgen van deze overname voor de concurrentie. Een afname van de concurrentie kan gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en of innovatie van deze producten.

De ACM heeft aanwijzingen dat Mediq na de overname van Eurocept en Excellent Clinics een zeer sterke positie krijgt op het gebied van ambulante infuuspompen. Dat zijn verplaatsbare apparaten voor het toedienen van vloeibare geneesmiddelen en voeding via een infuus. Op het gebied van sondevoeding krijgen deze bedrijven ook een sterke positie. Op beide gebieden is meer onderzoek nodig voordat de overname definitief kan worden beoordeeld. Daarom moeten de bedrijven een vergunning aanvragen als ze verder willen met deze overname.

Hoe gaat het verder?

Als de bedrijven de overnameplannen willen doorzetten en een vergunning aanvragen, zal de ACM de gevolgen van deze overname verder onderzoeken. De ACM gaat dan bekijken of afnemers zoals thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen nog voldoende mogelijkheden hebben om een andere leverancier of producent te kiezen als ze niet bij deze bedrijven willen inkopen. Daarnaast bekijkt de ACM of zorgverzekeraars na de overname nog voldoende mogelijkheden hebben om met concurrenten van deze bedrijven contracten af te sluiten voor de behandeling van hun verzekerden.

ACM, fusies en overnames in de zorg

De ACM levert met de beoordeling van fusies en overnames in de zorg een bijdrage aan de betaalbaarheid, de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg. Het gaat bij de beoordeling om de gevolgen voor patiënten en verzekerden. Wanneer patiënten en zorgverzekeraars na de fusie of overname voldoende andere opties overhouden, draagt dat bij aan lagere prijzen, een hogere kwaliteit en meer innovatie van de zorg.