Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Lasten onder dwangsom twee leadbedrijven slotenmakers voor misleiding

De ACM heeft een last onder dwangsom opgelegd aan leadbedrijven Allfree BV en Leadle BV omdat zij online consumenten misleiden die op zoek zijn naar een slotenmaker of andere nooddienst.

Op de websites van de leadbedrijven werven zij klanten voor onder andere slotenmakers, rioolontstoppers, dakdekkers en ongediertebestrijders. Daarbij wekken zij de indruk dat de consument met een lokale slotenmaker te maken heeft die goedgekeurd is door het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of door een ander keurmerk. Dit doen de leadbedrijven door plaatsnamen op te nemen in de domeinnaam van de website, in de teksten op de websites en soms in de naam van de slotenmaker zelf. In werkelijkheid gaat het vaak om landelijk opererende slotenmakers waarvan de identiteit regelmatig niet duidelijk is. Ook zijn de slotenmakers vaak helemaal niet aangesloten bij het PKVW.

Leadle en Allfree ‘verbeuren’ bij misleiding op de website tot twee jaar lang direct een dwangsom, van respectievelijk 3.700 euro en 8.900 euro per week zo lang de overtreding voortduurt. Dit geldt ook voor eventuele nieuwe websites en wijzigingen op bestaande websites, en ook in andere branches.

 

Documenten

Last onder dwangsom Allfree BV (PDF - 177.43 KB) Last onder dwangsom Leadle BV (PDF - 199.49 KB)