Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Landelijke transporttarieven gas stijgen in 2021 met 3,7%

De transporttarieven van Gasunie Transport Services (GTS) stijgen in 2021 met gemiddeld 3,7%. Consumenten zullen hier vrijwel niets van merken. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vastgesteld.

De belangrijkste reden voor de stijging is dat GTS in de jaren 2017 tot en met 2019 volgens de rechter meer inkomsten mocht behalen dan de ACM destijds had bepaald. Het verschil wordt nu verrekend in de tarieven voor 2021. Een andere reden voor de stijging is dat GTS minder capaciteit verkoopt. De tarieven van GTS worden bepaald door de totale toegestane inkomsten te delen door de verwachte gecontracteerde capaciteit. Als die capaciteit daalt, stijgen de tarieven.

Consumenten merken vrijwel niets

De landelijke gastransportkosten worden niet rechtstreeks bij consumenten in rekening gebracht, maar bij gasleveranciers en andere gebruikers van het GTS netwerk. Zij kunnen deze kosten eventueel doorberekenen aan consumenten. De consumenten zullen echter vrijwel niets merken van de genoemde stijging van 3,7%, omdat de landelijke gastransporttarieven minder dan 5% van de totale energierekening van consumenten vormen (3,7% van 5% = 0,185%).

Betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening

De ACM ondersteunt een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening, ook in de energietransitie. Ze houdt toezicht op netbeheerders, die een monopolie hebben op het transport van gas en elektriciteit. Dat toezicht zorgt ervoor dat de transporttarieven niet hoger zijn dan nodig is. Tegelijkertijd biedt het de netbeheerders een marktconform rendement op hun investeringen.