Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Hansea mag uitsluitende zeggenschap verkrijgen over Munckhof (concentratiebesluit)

Hansea NV mag via Bus De Polder NV uitsluitende zeggenschap verkrijgen over Munckhof Groep B.V. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 13 mei 2022 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

Waar houden de bedrijven zich mee bezig?

  • Hansea NV: is een particuliere Belgische busmaatschappij die actief is in Vlaanderen en Wallonie. Met hoofdkantoor in Antwerpen. Hansea verzorgt voornamelijk concessie stedelijke en regionale verbindingen namens openbaarvervoersautoriteiten in Vlaanderen (De Lijn) en WalloniĆ« (TEC). Hansea biedt ook personeel-, school- en charterbusdiensten aan, en, in zeer beperkte mate, de verkoop van zakelijke en toeristische reizen.
  • Bus De Polder NV: is een dochteronderneming van Hansea.
  • Munckhof Groep B.V.: is een aanbieder van contractuele taxidiensten en zakelijke reizen.

Wanneer mag de fusie niet doorgaan?

Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.

Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de fusie of overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.

Vergunning aanvragen

Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de [fusie, overname of joint venture] wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen.

Soms heeft de ACM meer informatie nodig. We vragen die informatie dan op bij de bedrijven die een [fusie, overname of joint venture] hebben aangemeld. We zetten in dat geval de behandeltermijn stil totdat we die informatie hebben ontvangen.

 

Documenten

Hansea mag uitsluitende zeggenschap verkrijgen over Munckhof (concentratiebesluit) (PDF - 39.42 KB)