Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Google informeert consumenten beter na gezamenlijke actie Europese toezichthouders

Google informeert consumenten voortaan beter en uitgebreider over hun aankopen via de Google Store, Google Play Store, Google Hotels of Google Flights. Dit gebeurt na een gezamenlijke actie van de Europese toezichthouders, onder leiding van de ACM en de Belgische consumentenautoriteit, in samenwerking met de Europese Commissie. Deze informatie zorgt ervoor dat consumenten vooraf op basis van meer en betere informatie beslissen of zij een aankoop gaan doen of gebruik gaan maken van een dienst.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Het is belangrijk dat een speler als Google stappen zet om de consument beter te informeren over zijn aanbod. Transparantie is een van de manieren om consumenten houvast te geven voordat zij een aankoopbeslissing nemen. Transparantie bij aanbieders versterkt het vertrouwen van consumenten in de online wereld.”

Aanpak met Europese samenwerking

Deze actie is gestart nadat verschillende Europese toezichthouders hadden aangeven dat zij verbetering nodig achtten bij Google op het gebied van transparantie. Vervolgens heeft de ACM samen met de Belgische Federale Overheidsdienst Economie en de Europese Commissie Google hierop aangesproken. De toezeggingen van Google zijn daarmee voor de gehele Europese Unie geldig.

Wat heeft Google aangepast?

Google heeft onder andere het volgende aangepast:

  • Google informeert beter wat de eindprijs zal zijn op Google Hotels en Google Flights, door meer informatie te geven over de belastingen en de extra’s die in de prijs zijn verwerkt.
  • Google beperkt haar recht om in de Google Store eenzijdig orders te cancelen of prijzen te wijzigen.
  • Google maakt het voor toezichthouders eenvoudiger om illegale inhoud te melden om te laten verwijderen
  • Google Play Store en Google Store maken het makkelijker voor consumenten om de informatie over de handelaar te achterhalen. Ook wordt telefonisch contact met de handelaar vergemakkelijkt door uitbreiding van de ‘About Google Store’-pagina
  • Google biedt in de Google Store de mogelijkheid om met alle EU betalingsmethoden aankopen te doen
  • Voor de complete lijst met aanpassingen zie de website van de Europese Commissie.

Google moet de toepassing van de regels voor geoblocking verbeteren. Google moet het voor consumenten mogelijk maken om overal in de EU hun apps te kunnen downloaden. Dat mislukt nu geregeld.

Digitale Economie

Steeds meer consumenten kopen online producten en diensten. Dit heeft grote voordelen, maar consumenten moeten wel beschermd worden tegen de risico’s van de digitalisering. De digitale economie is dan ook in 2023 een belangrijk onderwerp voor de ACM.