Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Energiemonitor voor consumenten – 2021

De consument blijft overstappen en kijkt steeds vaker naar andere energieleveranciers

In vergelijking met vorig jaar zijn bijna evenveel consumenten overgestapt van energieleverancier. Daarnaast kijkt meer dan de helft van de consumenten naar een andere energieleverancier om eventueel een nieuw contract te kiezen. Met een overstap naar een andere energieleverancier kan veel geld (tot bijna € 400 per jaar) bespaard worden. Consumenten zijn in grote mate tevreden over de verwerking van hun overstap.

Informatie over prijswijzigingen

Consumenten moeten minstens 30 dagen van te voren worden geïnformeerd over prijswijzigingen. Het aantal consumenten dat aangeeft een maand van tevoren informatie ontvangen te hebben met daarin de nieuwe prijzen is gedaald. Daarnaast is het aantal consumenten dat niet weet of zij is geïnformeerd over prijswijzigingen toegenomen.

Bij een meerderheid van de consumenten zijn verduurzamingsmaatregelen getroffen

Verduurzaming van woningen draagt bij aan energiebesparing en daarmee aan de energietransitie. Een meerderheid van de consumenten (81%) geeft aan dat thuis één of meerdere verduurzamingsmaatregelen getroffen zijn. Hieronder valt bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie of HR++ glas. Ongeveer een kwart van de consumenten heeft zonnepanelen op het dak en/of een slimme thermostaat.

Een overgrote meerderheid van de consumenten neemt stroom met een groen label af

Uit eigen cijfers van de ACM blijkt dat in totaal een kleine acht op de tien consumenten stroom met een groen label afneemt, dat is de overgrote meerderheid. De overige twee op de tien nemen stroom met een grijs label af.
 

Documenten

Energiemonitor 2021 (PDF - 636.15 kB) Consumentenonderzoek energiemonitor 2021 (PDF - 3.64 MB)