Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Codewijzigingsvoorstel intrekking en opschorting erkenningen

Netbeheer Nederland heeft een voorstel ingediend bij de ACM voor het wijzigen van de Transportcode gas LNB en de Netcode Elektriciteit. Netbeheer Nederland stelt voor de bepalingen in die codes energie over het intrekken van erkenningen van programmaverantwoordelijken gas en balanceringsverantwoordelijkheden elektriciteit aan te passen.

De aanleiding voor dit voorstel is de evaluatie tussen de landelijke netbeheerders en de ACM over de faillissementen van marktpartijen in de winter van 2021/2022 en de rol van de landelijke netbeheerders hierbij. De netbeheerders hebben een rol rondom het opschorten en intrekken van erkenningen van programmaverantwoordelijken gas en balanceringsverantwoordelijken elektriciteit. Tijdens deze evaluatie kwam onder meer naar voren dat sommige bepalingen in de codes kunnen worden verduidelijkt, dat de codes van elektriciteit en gas beter op elkaar kunnen aansluiten en dat er lacunes in de codes zijn.

De verbeterpunten die relatief eenvoudig met een codewijzing kunnen worden aangepast én die weinig tot geen impact hebben op andere marktpartijen dan de (landelijke) netbeheerders zijn in dit codewijzigingsvoorstel opgenomen.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

 

Documenten

Codewijzigingsvoorstel intrekking en opschorting erkenningen (PDF - 2.87 MB)