Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Codewijzigingsvoorstel Informatiecode over het delen van stamgegevens grootverbruik

Het marktfaciliteringsforum (MFF) heeft een voorstel ingediend voor het wijzigen van het berichtenverkeer van stamgegevens van meetinrichtingen van grootverbruikers in de Informatiecode elektriciteit en gas. Het MMF heeft geconstateerd dat er twee soorten berichtenverkeer voor deze meetinrichtingen bestaan. Dit is een onwenselijke situatie die met dit voorstel opgelost wordt.
Met de introductie van een nieuw berichtenverkeer en communicatiesysteem in 2021 worden zowel periodieke- als ook switch- en event-standen verstuurd. Bij deze meterstanden worden alle eigenschappen die de netbeheerder nodig heeft om de meterstanden te verwerken meegestuurd. Daarmee worden ook grotendeels de gegevens voor plaatsing, wijziging of verwijdering van de meetinrichting gedeeld. Dit nieuwe berichtenverkeer bevat echter niet alle benodigde gegevens. Daarom stelt het MFF voor de betreffende bepalingen aan te passen met het doel dubbele gegevensuitwisseling te voorkomen.

Berichtenverkeer in het marktproces zijn belangrijk. Het omvat onder meer wie, waar, wanneer en hoeveel energie er is verbruikt of ingevoed. Op basis hiervan stellen leveranciers de eindafrekening voor klanten op.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

 

Documenten

Codewijzigingsvoorstel berichtenverkeer stamgegevens grootverbruikers (PDF - 298.93 KB)