Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

CBb: ACM mocht boete opleggen wegens overtreding kartelverbod in koel- en vrieshuiszaak

Het CBb heeft in hoger beroep op 6 april 2021 uitspraak gedaan in één van de sap-kartelzaken in de koel- en vrieshuissector. Het CBb oordeelt dat de ACM in deze koel- en vrieshuiszaak een boete mocht opleggen.

Kartel bij koel- en vrieshuizen

De ACM heeft in 2015 voor ruim 12,5 miljoen euro aan boetes opgelegd voor concurrentiebeperkende afspraken tussen diverse bedrijven in de koel- en vrieshuizensector. Het merendeel van de boetes is onherroepelijk en betaald.

Deze zaak gaat over een boete van 694.000 euro aan H&S Coldstores. Het bedrijf koelt en verwerkt vruchtensappen. In de overtredingsperiode heette het bedrijf Van Bon Coldstores Beneden-Leeuwen. Daarnaast lopen er nog drie procedures met andere ondernemingen over concurrentiebeperkende afspraken over de opslag van vis en vruchtensappen in koel- en vrieshuizen.

Het CBb oordeelt dat de ACM terecht een kartelovertreding heeft vastgesteld in deze koel- en vrieshuiszaak en H&S daarvoor een boete oplegt. H&S heeft met een andere onderneming contact gehad over tarieven en offertes en er is ook andere concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld op het gebied van opslag en verwerking van vruchtensappen en -concentraten in koel- en/of vrieshuizen in de Betuwe. Ook wanneer bedrijven gezamenlijk de mogelijkheden van een samenwerking en/of overname onderzoeken, mogen zij niet handelen in strijd met het kartelverbod.

Het CBb vindt de opgelegde boete passend gelet op de ernst van de overtreding. Hiermee is de opgelegde boete onherroepelijk. Er is geen hoger beroep mogelijk.

Lees de uitspraak van het CBb op rechtspraak.nl