Kruimelpad

Nieuwsbericht

Bundeskartellamt sluit slepersonderzoek af met schikking

05-03-2018

Op 18 december 2017 meldde de ACM dat de Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, schikkingen heeft getroffen met drie ondernemingen en hun leidinggevenden in verband met hun betrokkenheid bij een kartel in de sleepsector.

Op 26 februari 2018 maakte het Bundeskartellamt de schikking bekend met de onderneming Kotug GmbH.

Kotug heeft haar hoofdkantoor in Nederland en is onder meer actief in de Rotterdamse haven. Deze vier schikkingen zijn het resultaat van onderzoeken die de ACM en het Bundeskartellamt in november 2014 zijn gestart bij slepers in Nederland en Duitsland. In totaal hebben vijf ondernemingen hun kartelgedrag erkend.

Er is in totaal voor circa 17,5 miljoen euro geschikt. Met deze laatste schikking heeft na de ACM nu ook het Bundeskartellamt het onderzoek in de sleepsector afgesloten.

De ACM heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aandacht gevraagd voor eerlijke concurrentie in de havens. Daarom ook heeft de ACM geïnvesteerd in meer kennis over de concurrentieregels bij partijen die actief zijn in havens, onder andere door het verzorgen van en deelnemen aan bijeenkomsten over concurrentievraagstukken en het maken en verstrekken van voorlichtingsmateriaal. Daarnaast heeft de ACM partijen uitgenodigd om belangrijke dilemma’s die in havens spelen met haar te bespreken, zodat de ACM richting kan geven.