Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boetes ACM voor niet aankondigen kabelaanleg aan particuliere grondeigenaren

De ACM gaat boetes opleggen aan telecombedrijven die particuliere grondeigenaren niet of te laat melden dat ze kabels gaan aanleggen op hun terrein.

“Grondeigenaren zijn verplicht om de aanleg van netwerken toe te staan, maar telecombedrijven moeten wel tijdig laten weten wanneer ze komen graven”, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. “We vinden het goed dat ze tempo maken met de aanleg van glasvezel, maar ze moeten de grondeigenaren tijdig op de hoogte stellen. We verwachten van de telecomaanbieders dat ze bij het Kadaster verifiëren wie de eigenaar is van de grond en dat ze de aannemers die de kabels aanleggen volledig instrueren. Omdat er steeds meer glasvezel wordt aangelegd, gaan we er extra op letten.”

Zo legt de ACM boetes op aan KPN en UBR, omdat ze in 2020 zonder aankondiging kabels hebben aangelegd in een drietal percelen. KPN en UBR krijgen ieder een boete van 7.000,- euro.