Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: verhoogde tarieven universele postdienst 2023 vastgesteld conform de wet

Nadat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de tariefruimte voor 2023 heeft bepaald voor diensten die vallen onder de universele postdienst (UPD), heeft PostNL verhoogde tarieven voor UPD-diensten die ingaan op 1 januari 2023 voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Omdat PostNL ze heeft vastgesteld volgens de wettelijke eisen, heeft de ACM de geen bezwaar tegen de voorgestelde tarieven. Dat betekent onder meer dat de prijs voor een postzegel komend jaar stijgt van 96 cent naar 1,01 euro.

De universele postdienst (UPD) is een wettelijk omschreven pakket aan basisdiensten, zoals het bezorgen van losse brieven en pakketten, aangetekende post, blindenpost medische post en rouwpost. Ook partijenpost (brieven en pakketten) van en naar het buitenland vallen eronder. PostNL is aangewezen om de UPD uit te voeren. Voor de tarieven die PostNL hiervoor mag rekenen gelden wettelijke regels, die erop zijn gericht dat de postbezorging niet te veel kost, terwijl PostNL de UPD wel rendabel kan uitvoeren. De tarieven moeten vallen binnen de zogeheten tariefruimte, die voor 2023 is vastgesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De ACM heeft alleen onderzocht of het gewogen gemiddelde van de tarieven binnen de tariefruimte blijft.

 

Documenten

ACM: verhoogde tarieven universele postdienst 2023 vastgesteld conform de wet (PDF - 125.16 KB)